Blindtarmen

blindtarmen

Blindtarmencaecum (eg. intestinum caecum)[1], är en cirka 10 cm lång del av tarmkanalen hos människor och andra djur. Blindtarmen består av den ficka eller påse som tunntarmenmynnar ut i när den övergår i tjocktarmen.

Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. Orsaken är oftast okänd. Inflammationen gör att man får ont i magen, och det är viktigt att få snabb behandling. I sällsynta fall brister blindtarmen, vilket är allvarligt. Sök vård om du misstänker blindtarmsinflammation eller har ont i magen utan att veta varför.

I de allra flesta fall känner man inte till orsaken. Man tror Mag- tarm-kanalenatt lymfkörtelvävnad kan orsaka stopp i själva blindtarmen. Detta sker framför allt hos barn. Avstängningen kan också bero på att en främmande kropp eller torkad avföring kommit in i blindtarmen eller att tarmslemhinnan skadats i samband med inflammation.

Illustration: Svenska GrafikbyrånFörstora bilden

Blindtarmsinflammation, appendicit, är en vanlig åkomma. Sju procent av alla i Sverige insjuknar någon gång under livet. Det är vanligast i åldrarna 7-30 år, och något vanligare bland män.

Alternativa överväganden

Hos barn ffa:”Körtelbuk” d.v.s. inflammation i de lymfkörtlarsom det finns rikligt av i buken. Invagination d.v.s. tarmavsnitt som glider in i nedanförliggande tarm.Lunginflammation.

Hos vuxna dessutom: ”Maginfluensa”. MagkatarrMagsår. Varig smältning (abscess) i blindtarmsregionen. 

Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. Bihanget, som är ungefär lika stort som ett lillfinger, sitter nära tunntarmens mynning i tjocktarmen. Vid brusten blindtarm orsakas blödning och att avföring åker ut i buken och tillbaka i mag-och-tarm-kanalen vilket kan ge mörk avföring pga. blödningen av brusten tarmdel. Vilket kan ställa till det vid diagnos och röntgen måste genomgås för att det man skall kunna fastställa om det är eventuellt ett magsår eller blindtarmen som är orsaken till symtom.

Ofta talar man i vardagsspråk bara om blindtarmen, och det är då blindtarmsbihanget man menar. Bihanget har ingen känd funktion, utan är en rest från människans tidigare utveckling. Man vet inte varför bihanget ibland kan bli inflammerat.

Brusten blindtarm kräver omedelbar behandling eftersom infektionen kan spridas i buken. På insidan av bukhålan finns bukhinnan och om den infekteras krävs det behandling omedelbart. Det är därför viktigt att söka vård snabbt vid misstänkt blindtarmsinflammation.

Symtom på blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation ger ibland typiska symtom. Då är det lätt att ställa diagnos. Men ofta är symtomen inte så tydliga – särskilt hos små barn, gravida kvinnor och äldre personer.

Hos kvinnor kan besvär från underlivet göra att man misstänker blindtarmsinflammation.

Hos barn kan ömma, svullna lymfkörtlar i magen eller förstoppning ge liknande smärtor.

Typiska symtom kan vara:  

  • Dålig aptit och illamående
  • Smärta och ömhet som börjar över naveln för att efter några timmar vandra ner till magens nedre högra del. Smärtan blir efter hand värre och kommer då från ett och samma ställe. Det gör mer ont om du andas djupt, hostar, nyser eller rör på dig.
  • Du kan få feber, men sällan hög feber, och oftast först efter något dygn. 
  • Diarré eller lösare avföring än normalt kan förekomma, och ibland kräkningar.
  • Mörk avföring om blindtarmen redan spräckts.

Besvären kan komma plötsligt eller smygande, och behöver inte följa ett typiskt förlopp. Till exempel förekommer smärta till vänster i magen, vilket alltså inte utesluter blindtarmsinflammation.

En del får fruktansvärt ont direkt, helt utan för varning, andra kan ha molande värk några gånger innan det slår på stort.

Misstänker du blindtarmsbesvär, eller magsår, så ska du uppsöka akuten omgående.