Nedtrappning av antideppmedicin

Söker på google vad det är för besvär som uppstår när man byter dos när man går på SSRI preparat.

 

Utsättningsbesvären beror bland annat på förändringen hos neurotransmittorerna, men det tillkommer också att de ursprungliga orsakerna (t ex depression eller ångest) fortfarande finns kvar, som kan leda till både psykiska och kroppsliga besvär. Kännetecknande för utsättningsbesvär är att besvären släpper så snart medicinen sätts in igen. Till de vanligaste besvären vid en alltför snabb utsättning hör bland annat:

  • Osäkerhet, yrsel, nervositet och oro
  • symptom som påminner om influensa (ont i leder, trötthet)
  • koncentrations- och minnessvårigheter
Organsystem Symtom
Allmänna Huvudvärk, trötthet, svettningar,anorexi
Gastrointestinala Illamående, kräkningar, diarré
Neurologiska Yrsel, ostadighetskänsla, ataxi,parestesier, tremor
Psykiska Irritabilitet, oro, agitation, dysfori,insomnia, mardrömmar

Dessa besvär är vanligtvis lätta och övergående och försvinner av sig självt inom några dagar. Därför rekommenderar läkare vanligtvis att utsättningen sker stegvis, dvs att medicineringen trappas ner över några dagar upp till några veckor.

Eftersom det utan medicin finns en ganska stor återfallsrisk vid depression eller ångest.

För SSRI är variationen 1-4 dygn, något längre för fluoxetin, i allmänhet 4–6 dygn för halveringstiden. I regel är utsättningssymtomen kortvariga och försvinner inom 1-2 (3) veckor. Om behandlingen varat i 2 månader eller mer, bör utsättningsperioden vara minst 4 veckor lång.

 

[Sex till 8 % i den västerländska befolkningen saknar ett fullt funktionelltenzym vilket medför att deras eliminering av vissa TCA ellerSSRI-medel blir extremt långsam. Halveringstiden hos denna grupp kan vara 10 gånger längre än för resten av befolkningen. Vilket innebär 10-30 veckor]

 

Ok då kan jag konstatera att jag har en del av dessa symtom då: Skakningar och myrkrypningar och stickningar har jag redan haft, men stickningar är återkommande varannan dag just nu… Nervositet, och ont i leder, trötthet och koncentrationssvårigheter för tillfället. Och att denna nervositet mest uttrycker sig i en känsla av el-omkopplingar i nerverna i hela kroppen… lite spasmer och en oros känsla då och då i bröstet men ändå inte så pass, att det är på väg mot panikångest. Känner mig känslomässigt splittrad och rastlös och känner mig uppjagad och stressad över den enorma tristessen som livet innebär.Min hjärna sjunger och spelar deppiga låtar, och den har varit tyst i flera år med det där så, det var mig en överraskning att det återkom vilket innebär att det påverkar hela mitt humör eftersom det är sjukt deppiga låtar som maler där inne. Men.. jag märker också att jag tänker snabbare, tror jag, och jag biter ifrån rätt så snabbt och är ganska på hugget. Har naturligtvis mardrömmar om att jag slår mamma Monica med något hårt rakt i tinningen, men det är väl bara friskhetstecken!?! Dessutom flera gånger.

Försökte måla av mig ångestkänslorna igår men det slutade mest i att jag tycker att jag målar hur jävla illa som helst!!

Så jag lade ner det.. blev inte som jag hade tänkt mig.

Jag är inte lika torr i munnen som jag brukar, och det är bra 🙂 Jag gnäller gärna, gärna över allt 🙂 Men jag vill i alla fall inte dö.. ÄN.

Ljud och saker som rör sig är jobbigt.. men det är ju inget nytt.. när jag var riktigt djupt deppad 2001-2002 så kunde jag inte ens höra musik eller se på tv eftersom de framkallade stress, som framkallade ångest… det får gärna vara lugnt, men inte så pass lugnt så jag tror att hela världen dött och jag blir uttråkad av det och blir galen och kan inte ens baka, eftersom jag slutat äta sådant där sockerskräp!

 

Ont i nacke och rygg och leder.. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj…. slemhinnor och brösten…. halsen.. huvudet.. känner mig förlamad i ansiktet och läpparna ibland.. elektricitet i skallen.. elchocker.. men det är nerverna som tar nya banor, känns det som… jag känner mig som sju svåra år, men han säger att det inte syns, utan att det bara känns, att jag känns splittrad.

Jaha?.. Ok några veckor till.. måste ju ha mer känsel i tillvaron, kan inte gå helt bedövad livet ut!

JU!

Jag har ju inte tänkt att sluta helt utan bara trappa ner 33%. Och hur lång tid tar det om man ätit skiten i 7 år? Och en annan i 4 år innan dess? Inte på 10 dagar i alla fall.