Valdoxan eller omeprazol domnar i ansiktet

Valdoxan har jag väl ätit i fem månader nu. 25mg och nu för sex veckor sedan höjde vi till 50 varannan dag för att sedan höja varje dag. Jag har nog ätit omeprazol lika länge.

Men jag började få biverkningar som jag kanske känt av tidigare men ändå inte lagt märke till. För jag tror att det började med att jag ramlade i trappen. Jag ville inte säga som det var att jag faktiskt inte kände mina ben från knäna och ner så att de vek sig. Jag gjorde illa mig rejält men sträckte iaf inget. Visst, jag stressade lite i trappen men jag ramlar aldrig.
Sedan har jag gnällt rätt mycket på min egen matlagning. Att det inget smakar. Men att de övriga säger att det tom är för starkt. Det tog mig säkert två veckor att inse att mina smaklökar inte var normala. Jag spottade ut godis och förstod mig inte på bröd. En deg i munnen kände jag men ingen smak. Bara surt, salt, sött.. inte smakerna av kyckling och paprika och smör och ägg.
Märkte att jag tillslut blev helt bedövad i munnen. Så som om jag höll på att tappa alla tänder. Känsla av bortdomnad efter att tandläkarbesök. Pirr i läpparna och tungspets. Killig i fingertopparna. Kändes även konstigt på gymmet. Var är känslan av tyngden? Motståndet? Var är träningsvärken? Jag har ju alltid ont i kroppen. Var är smärtan? Jag har tränat fem gånger den här veckan ändå känner jag inget.

Jag gick till vårdcentralen. Jag hade läst på om biverkningar om valdoxan (och omeprazol). Och hittade att man kan få lite ödem i ansiktet. Jag var svullen. Läpparna som om de var fyllda med något och tjockare tunga. Kanske lite rundare om kinderna, haka och panna. Tycker nog att händer och fötter också var svullna. (vilket även står om omeprazol men inte valdoxan). Hela kroppen såg konstig ut och kändes konstigt. Nu rekommenderade doktorn som inte är psykiatriker att trappa ner till 25 igen och se om det är någon skillnad om två veckor. Blodtryck togs och det är förhöjt men normalt. 120/75.  Mitt normala är 95/75..  Jag har ju känt och sett på gymmet att pulsen även varit 20 över än vad jag brukar prestera när man mäter på maskinerna. Men jag tänkte inte mer på det.

Nu iaf. Snart tre dagar efter och PÅ jämn 25mg dos per kväll…är jag inte pirrig i fingrarna men i underläppen och
tungan .smak lökarna är inte ok. Och gymmet är inte ok. Jag är rätt nedstämd och inte PÅ topp…orkar knappt le, men är inte trött, bara orörlig. Mina ben känns mer normal i storlek och fötterna ser bättre ut. Inte lika svullna.

När jag dricker kaffe blir det faktiskt värre. Men jag har säkert också bränt mig eftersom jag inte känner smärta. Smärttröskel är helt fel. Det gäller alla kroppsdelar.

Valdoxan gör mig hård i magen i några månader men det har stabiliserats förut. Men det blev ju värre igen nu när jag hade höjt dosen.

Värk i högra bröstet har domnat bort för tillfället. Då min kapselbildning ständigt värker annars.

Så det kan bli? Eller?

5 dagar sedan, jag tog en omeprazol, då jag precis kommit på att det måste vara den eftersom jag blev betydligt värre efter jag tagit den. Tappat känseln i hela kroppen igen, tog den igår kväll, och läpparna är helt väck, och tungan skulle jag kunna bita av. Fötterna såg inte lika svullna ut igår men är betydligt svullnade idag och mina händer. Känner inte vikterna på gymmet så jag gick hem därifrån.. känns ju livsfarligt att prata.. räcker det att bara sluta? Det killar i händerna igen! Blodtrycket är nere på 101/85 idag…5 dagar senare… men lite labil i sinnet av nedtrappningen av valdoxan. Vill gråta av frustration.

Så vad ska jag nu tro?