Löfbergs lila försvarar sina kaffepriser

Jag ifrågasätte varför jubileiumskaffets 500g -paket blivit 50g mindre men ändå kostat samma som förut  år 2015 under några månader tillbaka här. Sedan har priset generellt gått upp för bryggkaffe med ca 14 spänn på bara 2 år, vilket inte är rimligt. Svaren är också lite kryptiska precis som om jag fattade NADA och inte kan räkna själv. (Förr 22kr/500g-paket nu 39kr/450g- paket för just Jubilieumskaffet.) +ca 43%

Det är många saker som påverkar vad kaffet kostar, till exempel råkaffepris och dollarkurs som ligger högt just nu. Sedan kan det vara på sin plats att påpeka att varken vi eller andra leverantörer sätter några priser i butik, det gör butikerna själva.

Nästan allt kaffe du köper odlas och handplockas av småskaliga kaffebönder som livnär sig och sin familj på inkomsterna. Kaffeträden skördas normalt en gång per år och räcker till ungefär ett kaffepaket. När kaffebonden valt ut de allra bästa bönorna färdas kaffet med båt och tåg från odlarländerna runt ekvatorn ända in i vårt rosteri. Här fortsätter hantverket. Vi provar, kvalitetstestar, maler och rostar så att karaktärerna och smakerna blir optimala. Är allt detta värt 50-60 öre per kopp? Vi tycker det. Du har naturligtvis rätt till din åsikt.

Så till frågan om förpackningsstorleken. Olika kaffesorter kostar olika mycket att köpa in. Vi har ändrat vikten på delar av sortimentet för att hitta ett enhetligt pris (per paket) som gör att t.ex. ekologiska kaffen kan ingå i kampanjer.

Hälsningar Sandra

Men då undrar jag:

Då skulle ju ekologiska kaffet förpackning bli mindre och inte jubileumskaffet. Hur kan du få det till att det ekologiska kaffet kan ingå i samma kampanj i affärerna som det kaffe som jag köper, jubileumskaffet, genom att göra jubileums förpackningen mindre, då ekologiska kaffet är dyrare. OCH Hur förklarar ni att ni har behållit samma pris i butik de senaste månaderna, exempelvis jubileumskaffet, alltså 11% skillnad i kg-pris. Då 450g och 500g förpackningarna sålts för samma pris.

Inväntar svar på det…

Men då gick jag in på löfbergs hemsida och se vad som står där… Kolla priserna.. ÄNNU högre än hos handlarna och dessutom är alla ”bryggkaffe” 450g NU.

Ok…

Skrev ett inlägg till på deras Facebook sida…

Hur kommer det sig att ni tar ÄNNU högre pris på er hemsida än vad handlarna gör? Dessutom har ALLA förpacknigar minskat med 50 g men ändå håller 39.89-39.90kr/450g. Då tycker inte jag att dina argument stämmer riktigt.

Då utgår jag från denna prisbild hädanefter i alla %-räknigar.

Ser en annan kund på facebook som också lyfter frågan, som fick svaret:

Hej Christina!
I höstas ändrade vi vikten på vissa av våra produkter, t.ex. Kharisma, eftersom de innehåller kaffen från Östafrika vilka är dyrare i inköp. För att kaffena fortsättningsvis skulle kunna vara med i butikskampanjer så valde vi att sänka volymen. Är prisskillnaden för stor mellan olika paket blir det annars ofta ”Kampanjen gäller ej produkt XXX”. Samtidigt blev även alla våra kaffen certifierade med Rainforest alliance. Hälsningar Sandra

Inväntar svar på det.. jävla bluff!

Den där Sandra verkar inte veta vad hon snackar om.. dags att prata med konsumentverket igen.

Hon svarade dock ingen:

Hej igen!
Olika kaffesorter kostar olika mycket att köpa in. Våra karaktärskaffen (till exempel Jubileum) har en högre andel kaffe från Afrika och Centralamerika som kostar lite mer att köpa in. Vi valde att sänka vikten istället för att höja priset, det gör att fler kaffen kan ingå i kampanjer. Våra klassiker (Mellanrost, Mellanmörk, Kokkaffe och Prezzo) är fortfarande 500 gram.

Hälsningar Sandra

BS!

Men på löfbergs hemsida kostar alla sk. karaktärskaffena samma 39kr/450g. Mellanrost kostar också 39:90/500g så där fick man hela 50g extra då =) Men jag har alltid köpt Jubileumskaffe därför utgår jag ifrån den prishöjningen. Mellanrost kostade för 2 år sedan 19kr/500kr nu 39!! Det blir en ökning på 51%.

Hur kommer det sig att ni har samma prisbild som Gevalia ? Och att de också minskat sina förpackningar. En prishöjning på 50% är rimligt på två år? Varför är kaffe en krona dyrare på er hemsida än hos handlarna? …låter inte rimligt. Du pratar dollarpriser då kan jag upplysa dig i att bensin och dieselpriser gått ner vilket borde ge en prissänkning. Detta börjar se ut som bensinbranschen. Men snälla, lura inte mig med att säga att en odlare endast bidrar till 450g kaffe. Du skrev ”Ett paket” per odlare eftersom de har så små odlingar. Dessutom försöker du lura i mig att ni gjort ekologiskt kaffe billigare när ni i själva verket gjort all övrig bryggkaffe dyrare och allt säljs typ för samma pris. Hoppas det är ok att jag anmäler detta till konsumentverket samt Arn och Plus! Måste helt klart utredas. Tack för dina svar. Tyvärr fick jag mestadels lögner som svar.

Annonser