Manlig övergångsålder minskar sexlusten och potensen

30 procent av alla män över 50 år har någon gång erfarit något som liknar kvinnans vallningar.

Om man tror att man har testosteronbrist ska man i första hand söka hjälp hos sin vårdcentral för utredning och eventuell behandling.

Ett råd till kvinnan är att uppmuntra sin partner att söka hjälp om hon upplever att han har förändrats. Testosteronbrist kan behandlas.

För ungefär hälften av alla män minskar hormonproduktionen med stigande ålder. Det sker successivt och av olika orsaker. 30–50 procent av alla män i 65–70 årsåldern råkar ut för denna manliga ”hormongunga”. Det kan starta tidigare i livet men vid 50 års ålder är det i genomsnitt endast 5 procent som drabbas.

Androgener är hormoner som har manlig effekt, testosteron är det viktigaste androgenet. Könshormonet bildas i testiklarna och utsöndras i blodet för att sedan påverka de flesta organ i kroppen. Tillväxthormon och insulin är andra uppbyggande hormongrupper.

Det är många organ och funktioner som behöver testosteron. Det bygger upp muskelmassan och reducerar fettmassan. Det fungerar som ett potensmedel och stärker psyket. Prestationsförmåga, röst, benstomme, könsorgan och kroppsbehåring är även de beroende av testosteron.

 

Om du är i man i åldern mellan 40 och 45, och lider av depression, en förlust av självförtroende, brist på syfte, irritabilitet, rädsla eller allmän moodiness, kan du bara ha drabbats av så kallade manliga klimakteriet. Det kallas ibland en medelålderskris och det kan få allvarliga och långtgående effekter, det kan också inträffa när nästan alla åldrar mellan 35 och 70. Strängt taget kan män har inte en klimakteriet, eftersom det är definierat som den punkt där perioder slutar händer, men namnet har fastnat.

Diffusa symptom

Symptom på testosteronbrist är ofta diffusa och varierar från individ till individ. När testosteronet gradvis försvinner yttrar sig fysiska symptom som minskad muskelmassa, ökad bukfetma, impotens som många gånger förklaras av den tappade sexlusten och ryggvärk som beror på en försämrad muskulatur. Hjärnan påverkas också. Sänkt sinnesstämning, trötthet, retlighet, sexuell apati, hjärtklappning, försämring av närminnet och sömnlöshet.

Det är 50–60 procent av männen som drabbas av en för låg nivå av testosteron och som påverkar kroppssammansättningen, blir det en mycket stor vinst i testosteronbehandling för att förbättra muskulaturen.

 

Testosteron och impotens

Problem med impotens i stigande ålder är relativt vanligt. En av de allra vanligaste orsakerna till impotens är diabetes. Diabetes skadar vissa nerver som går från ryggmärgen ut till könsorgan, blåsa och tarm. Parkinsons sjukdom, stroke och infektionssjukdomar kan också vara bidragande orsaker till impotens. 10 procent av de impotenta männen har för låga testosteronvärden. Testosteron påverkar nerverna, kärlen, hjärnan och svällkropparna och det har betydelse för alla stationer som har med sexualiteten att göra. En behandling botar inte men kan dra ett strå till stacken då testosteron ger näring till lusten till sex. Andra hjälpmedel finns att tillgå om besvären är av andra orsaker än bristande sexlust.

Symtom på lågt testosteron

Den normala nedgång i testosteron på grund av åldrandet gör att vissa mäns hormonnivåer att gå ner mer än andra. Vissa män har fler symtom än andra män. Symtom på lågt testosteron hos äldre män kan också vara symptom på många andra sjukdomar.

Prata med din läkare om du har något av dessa symtom:

 • Progressiv minskning av muskelmassa
 • Minska lust eller intresse för sex (libido)
 • Erektil dysfunktion (ED)
 • Fett / viktökning
 • Sömnproblem
 • Känsla irriterad eller arg
 • Förlust av motivation
 • Förlust av enhet på jobbet
 • Nervositet
 • Problem med minne och koncentration
 • Obeslutsamhet
 • Lägre självförtroende
 • Trötthet
 • Depression
 • Humörsvängningar
 • Energiförlust
 • Benförlust

Behandling

För män vars testiklar producerar för lite eller ingen testosteron (en sjukdom som kallas hypogonadism), kan vårdgivare ordinera testosteron substitutionsterapi (TRT). TRT arbetar för att återställa sexlusten, fertilitet, muskelstyrka, och förhindra benförlust. Men de långsiktiga fördelar och risker med TRT hos friska, äldre män har inte studerats.

I de flesta korttidsstudier, TRT minskade en mans fettmassa, ökad muskelmassa, ökad styrka och ökad bentäthet. Eftersom erektil dysfunktion har vanligtvis andra än låg testosterone orsaker betyder TRT inte hjälpa i majoriteten av erektil dysfunktion fall.

[Källa]

Att själv försöka höja sin testosteronhalt i kroppen är att gå ner i vikt till normalviktig, undvika laktris, alkohol och bygga upp normal muskelassa, extra muskler på gymmet. Styrketräning alltså.

Att bortsta tänderna före oralsex är heller inte att rekommenderas. Det bedövar både mun och kuk och mus.