LCHF och överviktsopererad

Hej på er.

Jag är nu 38år och opererades 2004 och gick ner 50 kg. 2007 började jag må riktigt dåligt och kroppen bröts ner och jag var allmänt svag och yr och mitt albumin var väldigt lågt, blodbrist, d vitaminbrist, kalciumbrist och folsyrabrist, b-vitaminer brist m.m jag lade på mig vätska 2-3kg per dag och det for fram och tillbaka på vågen och från att byxorna satt löst på morgonen så sprängde jag dem nästan efter 14:00.. jättekonstigt och jag sattes på proteinpulver/näringsdryck/whay-80. Nu efteråt hade jag ju hellre fått glutenintollerans som diagnos för det är det vi fattat nu, 7 år senare.*irriterande*

Åt GI mat för 4 år sen och gick ner 11 kg, men mådde piss hela det året, yr i mössan och vi trodde jämt att det var att jag fick i mig för lite kolhydrater så det bestämdes att jag skulle äta gröt till frukost.
FEL.
Jag fortsatte att hålla mig på max 120g kolhydrater per dag sedan dess och gick väl upp 4kg av dessa 11 kg som jag hade gått ner på 3 år. Ingen större katastrof men jag var ”gravid” jämt och uppblåst, gasig och yr och ont i huvudet.

27 Maj 2015 så tänka jag ”beach 2015″ och köra STRIKT LCHF, just då lös även solen ute….*S* och jösses vad BRA jag mådde helt plötsligt, JAG VAR LYCKLIG OCH SKRATTADE, kändes som min 14-åriga depression var helt borta!! Och jag tränade oftare och hårdare, jag går ner ca 1 hekto per dag och är supernöjd med det. Sedan försvann solen. Och D-vitaminsbristen gjorde sig påmind igen och jag dubblade då dosen och blev som NY igen. Aldrig svullen om magen och aldrig ONT i magen. Upptaget av protein från maten verkar nu fungerar nu när jag inte äter spannmål eller snabba kolhydrater.

Jag har aldrig haft en smärtfri dag sedan 2004 så det var jäääättekonstigt och härligt. Jag har ju fattat att jag är glutenintollerant men jag vet att glutenfria-bakverk-pizzor-kakor-bröd innehåller MER kolhydrader än vanligt vetemjöls-bak, så ärsh, struntar i det då. Jag är också laktosintollerant och jag kan inte äta 36-40% grädde, tyvärr. Men det går att få i sig fett på andra sätt än ren vispgrädde.

Jag har haft kontakt med Sahlgrenska senaste 5 åren och de vill gå in och återställa min tunntarm, då min antagligen är kortast i Sverige, 75cm är min upptagningskanal. Jag har b12, b, e, k, kalium, kalcium, D, järn och blod-brist. Proteinshakers (vanligt whay-80 blandat med vatten) hjälpte mot allt detta då aminosyror hjälper vid upptag och funktion och mot ödem. När jag var som sjukast 2007 kände jag mig som en MS-tant och en stroke-patient eftersom jag inte kunde prata rent, skriva och att det krampade och motoriken var helt urfuckad och närminnet helt väck, synen var dålig och värk i skelettet.

DETTA HAR NU SKÄRPT SIG av att inte äta kolhydrater. Jag äter ca 35 kh/dag (5E%) och ligger på fettintag på 180-220g/dag /75-80E%) och 18-20E%protein av dagens totala energiintag…Hjärnan är snabbare och ingen direkt huvudvärk, aldrig svullen, knappt gasig i magen, ingen magknip, jag kan skriva, formulera mig och så. BRA och NORMAL avföring.

Det enda som skett är att jag har fått ändrad levaxindos nu vilket tyvärr bidrar till huvudvärk, en höjning fr 200 till 225 microgram/dag, men det går ju över, eftersom vi inte har en sol så tar jag 1600IE/40UI, D-vitamin per dag och får energi av det. Mitt blodtryck är stabilt, men lågt, 96/67 och en vilopuls på 58. Jag dricker inte proteinshakes varje dag nu eftersom kroppen kan tillgodose proteinet själv från maten eftersom jag inte äter gluten längre. Jag har gått ner ca 6.5kg sedan maj och det är ju jättebra, men det är detta andra som är det viktigaste. Hade det bara funnits en SOL nu också så hade jag antagligen fortfarande varit den lyckligaste i världen, men just nu får D vitamin hjälpa mig med det. Jag har även koll på min saltbalans i kroppen.

Jag kommer återställa min tunntarm då jag vet att man gärna lägger av med LCHF efter ett tag och jag ser gärna att bli ”normal” inombords inför ålderns höst, eftersom jag redan lärt mig själv att äta RÄTT, jag har inte varit något sockermonster någonsin i hela mitt liv, utan antagligen varit glutenintollerant hela tiden och några hårda traumatiska upplevelser som bidrog till min viktuppgång. (gick ut och handlade en gång i veckan för jag var livrädd för att gå ut = ingen moton alls plus att jag åt för en hel arme en gång om dagen.). Mina kolestrolvärden är perfekta, t.o.m lite i nederkant på det onda kolestrolet, men det jämnar nog ut sig när kroppen förstår att jag tänker fortsätta med denna mat samt träning varannan dag.

Tyvärr måste jag säga att ”vi följer upp våra patienter de första 5 åren efter en viktoperation” inte är det som vi patienter behöver utan det är efter de där 5 åren som det borde bli mer noggrant. Det som hände mig 2007 var att min kropp höll på att dö av sig självt. Och det gör mig riktigt förbannad, men har inte orkat anmäla det till en instans, men skall ta tag i det någon gång.

Annars är det toppen – om solen också kunde förstå att det skulle titta ut ibland i alla fall =)

Det är jättekul att gå ner 48-50kg men det ger med sig problem med tiden, allt handlar inte om vikt, utan om mineraler och vitaminer också och framförallt AMINOSYROR, men många har ju redan hittat till LCHF-världen så det kommer förhoppningsvis gå bättre för er lite nyligare opererad än oss på tidigt 2000-tal.

GI och sådant pratades det inte så mycket om på 2000-talet, och inte så pass strikt som jag hade behövt det. Jag har provat mig fram i det mesta eftersom läkare tyvärr inte fattar något och säger: håll dig undan fett. Men det är helt tvärtom för mig, som för många andra, att fett är precis det vi behöver.

Jag fick en så pass kort upptagningskanal eftersom kirurgen inte tyckte att jag gått ner tillräckligt i vikt, därför förkortade de tunntarmen ytterligare när de tog bort min galla 2007, och det var då helvetet bröt ut på riktigt. Men de sade att jag åt för mycket, FAST de sagt att man som opererad INTE KAN äta för mkt ”om man inte häller i sig grädde då”…

NU gör man inte så här längre säger min kirurg som äntligen fattat, så alla nya patienter får minst 150cm tunntarm vid en DS-operation. Och vad jag skall få till hösten vet jag inte.. 150cm eller hela tillbakakopplat.. gör som du vill tänker jag, eftersom jag vet att det är kolhydrater blandat med fett som gör folk feta och därav kommer jag hålla mig undan det.

Att inte hamna i matkoma varje gång jag ätit är skönt också.. nu i januari och feb började jag även få sådan matkoma att jag spydde några gånger i månaden vilket fick mig att inse att jag MÅSTE ÄNDRA PÅ MATEN NU!

Jag fortsätter äta:

Kalcium 2*500mg. Folsyra 1*1, B12 1*2, B -komplex 1*2, E 1*1, K 1*1, D 2*2, proteinpulver 20g*3. Levaxin 225 microgram…