Glutenfällor

Kort lista

Detta ska du undvika vid naturligt glutenfritt:

  • vete (kamut, spelt, durum, couscous,  semolina, farro, bulgur, mannagryn mm.)
  • råg
  • korn
  • havre (även s.k. ”ren”)
  • vetestärkelse (även s.k. ”glutenfri”)
  • glukossirap (på vete)
  • druvsocker, dextros (på vete)
  • maltodextrin (på vete, korn)
  • sockerkulör (på vete)

Fällorna – för oss som är riktigt känsliga 

  •  Sojasåser, fonder, buljonger, såser och salsor
  • Charkuterier, hel- och halvfabrikat

Se upp för till exempel leverpastej. Överhuvudtaget är processerade varor i riskzonen eftersom de flesta använder vete som ett processhjälpmedel.

  • Fisk- och skaldjursimitationer

Till exempel innehåller crab sticks vetemjöl.

  • Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper, druvsocker (dextros), sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol, karamellfärg, askorbinsyra (industriell c-vitamin), mjölksyra m.fl.

Innehåller ytterst små mängder som de känsligaste kan bli sjuka av om källan är vete och inte till exempel majs. Det finns flera tillsatser som framställs ur glukos. Se listan med E-nummer längre ner.

 

  • Sötningsmedel

Sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, erytritol osv. kan vara framställd ur vete. Se upp för till exempel tuggummin. Se E-nummer längre ner.

  • Salt

Maskinerna som hjälper till att utvinna saltet kan rengöras med medel baserade på vete. Generellt verkar havssalt vara säkrare kort än bergssalt men även det skiftar. Se upp för salter i jordnötter, smörpaket etc. Alla saltkällor behöver inte vara ett problem men som alltid så måste man vara uppmärksam på vad man reagerar. Fråga tillverkaren om du är osäker!

  • Bakpulver, vanillinsocker

Bakpulver och vanillin har alltid en i blandningen som ska absorbera fukt och förlänga förvaringstiden. Ibland är dessa stärkelser vete men ofta har man tur och det kan vara gjort på till exempel potatisstärkelse istället.
Jag använder ICAs egna som är baserade på potatisstärkelse (potatismjöl).

  • Alkoholer, vinäger och ättika
  • Kryddor

Färdiga kryddblandningar kan ibland ha vete som utfyllnad och bland kryddor överlag finns det en risk för att de är kontaminerade. Santa Maria och Kockens kryddor går bra för mig men jag har haft sämre erfarenheter av danska kryddor på storpack inköpta på City Gross.

  • Jästextrakt

Kan innehålla maltodextrin som har gluten i sig.

  • Smörpaket och ost

Har dessa använts i glutensammanhang så finns det garanterat gluten där. Vete är det samanbindandet ämnet i t.e.x smör.

  • Mögelostar

Möglet är odlat på en någon typ av bas, nästan alltid vete. Små mängder kan finnas kvar. Här råder det en hel del meningsskiljaktigheter eftersom många menar att glutenet inte kan tas upp av mögel. Andra menar att när man skrapar av möglet från basen så kan en del gluten följa med. Var din gräns går vet bara du. Tydligen ska möglet odlas i tankar men någon näringsbas vid billigare konventionella ostar jämfört med riktiga hantverksostar och eventuellt behöver inte dessa innehålla gluten. Jag har inte undersökt saken närmare.

  • Salladstillbehör

Pastasallader är uppenbara källor till att bli sjuk men även couscoussallader är vanliga numera. Se även upp för att vissa sallader har krutonger på sig.

  • Kaffe från automater, smaksatt snabbkaffe

Rengöringsmedel kan vara baserade på vete. I smaksatt snabbkaffe kan smakämnena vara baserade på vete. Se upp för det något diffusa ”vitt” som är ett vetebaserat tillbehör till kaffet som ska ersätta mjölk och grädde.

  • Köksredskap

Vissa redskap och maskiner är svåra att göra rena från gluten. Ett klassiskt exempel är brödrosten. om det finns en som äter bröd med gluten och en som äter glutenfritt bröd, kan vara känligt för den mest känsliga.

  • Bakhanddukar

Se till att det finns speciella dedikerade till glutenbak om det finns superkänsliga i hemmet men absolut om det är på jobbet eller i skolan.

  • Mjölk och nötkött

Kor är gjorda för att äta gräs men idag matas de med kraftfoder som de inte är skapade för att bryta ner ordentligt. Spår av gluten kan därför finnas kvar i både mjölk och kött som gör de extra känsliga celiakikerna sjuka. Spårmängderna kan dock variera beroende på säsong, då fler kor får vara ute och beta på sommaren, samt som vanligt på hur känslig man är. Jag tål personligen både konventionell mjölk och konventionellt kött. Min svåger tål ingen mjölk (även mjölkallergiker) och endast nötkött från gräsbetande kor för att inte reagera med glutensymptom. Hans dotter i sin tur tål all mjölk men endast kött från grästbetande kor. Det här är ett fantastiskt exempel på hur olika vi alla tål gluten även när det endast rör sig om riktigt små mängder. Vidare har mjölk  problemet med att ett av proteinerna, kassein, har en molekylär struktur som liknar gluten och  det kan finnas en risk för att man reagerar även på detta.

  • Konserver

Vissa konserver kan innehålla gluten som tillsats. Detta gäller till exempel kokosmjölk men så klart skiftar det från tillverkare till tillverkare. Jag brukar använda ICAs eller Santa Marias kokosmjölk. Se upp även för konserverad frukt som kan ha glukssirap i sig.

  • Odlad lax

Lax är en rovfisk men när den odlas så matas den med kraftfoder som den inte kan bryta ner och kan därför göra den extra känslige sjuk. Se upp för att risvinägern till sushiriset kan innehålla vete!
http://www.krav.se/artikel/njut-av-krav-markt-lax (”Den andra hälften av fodret är bland annat ekologiskt vetegluten för att binda samman fodret och naturliga ingredienser som till exempel räkskal eller röd torkad jäst för att laxen ska få en fin röd färg”)

  • Rostad lök
  • Brödsirap
  • Öl, svagdricka, julmust
  • Diskborstar, borstar och penslar till matlagningen för dem som är jättekänsliga
  • Qourn och frysta vegetariska sojaprodukter

Både Qourn och produkter från Hälsans Kök innehåller vete. (Bland torrvaror finns det flera sojaprodukter (sojafärs, sojagrytbitar mm.) som är glutenfria, till exempel Kung Markatta, BioFoods och Veggi.)

  • Godis

I till exempel lakrits är det vanligt att det finns vetemjöl och andra sorters godis kan vara baserade på kex. Se upp för lösgodis där olika sorter kontaminerar varandra.

  • Farinsocker

På pappaketet står det att farinsockret innehåller maltodextrin. Efter kontakt med producent har jag fått reda på att den inte ska vara baserad på vete. Man bör däremot se upp för att recept och ingredienser kan ändras från omgång till omgång och det är därför inte säkert att maltodextrinet kommer vara helt glutenfritt i framtiden. Detta behöver de inte märka ut eftersom halterna ligger inom gränsvärdena. Fortfarande föredrar jag den naturligare varianten i plastpåse.

  • Sushi

Sojasåsen är en uppenbar källa till gluten men även risvinägern kan innehålla gluten liksom laxen och den är odlad. Även wasabin kan innehålla gluten i form av vitamin E. Se punkterna om Sojor, fonder, buljonger, såser och salsor, Alkoholer, vinäger och ättika, Odlad lax samt Alfatokoferol.

  • Vanillin

Vanillinet är med största sannolikhet framställd med ur rötad granved. Forskare har dock uppfunnit en metod för att få ut samma kemiska ämne ur vetehusk. Förmodligen är riskerna med vanillin inte särskilt stora i norden där rötad granved blir över från vår trädindustri. Vanillin avv vetehusk kan dock bli större i framtiden och då är det bra att ha detta i åtanke. Production of vanillin from wheat bran hydrolyzates via microbial bioconversion

  • Fågel

Alla fåglar har en så kallad kräva vilket är en ”utvidgning av matstrupen där en större mängd föda kan lagras”. Är fågeln matad med spannmål finns en risk att köttet kontamineras beroende på hur fågeln delas. Detta gäller framför fågel som säljs hel och där man endast har skurit av hals och ben. Färdiga styckdetaljer som säljs separat utgör inte en lika stor risk då delarna styckas från fågeln först.

 

ANDRA STÄLLEN SOM KAN ORSAKA ALLERGI OCH REAKTIONER:

 

  • Frimärken, kuvert

Klistret kan vara baserat på vete. Ska inte vara ett större problem i Europa.

  • Tandkräm

Vissa sorter innehåller gluten. Jag har använt Colgates vanliga röda utan problem men speciella glutenfria tandkrämer finns för de riktigt känsliga. Numer anänder jag Kingsfisher för att jag vill anända mer naturliga ingredienser.
http://www.vitavera.se/product.asp?product=1396; http://www.grongava.se/shop/product/tandkram-mint

  • Hygien- och skönhetsprodukter

Vissa tvålar, schampon, lotions, läppstift  och andra hygien- och skönhetsprodukter kan ibland innehålla vete, speciellt om de är t.ex. handgjorda eller ekologiska.

  • Té i påse

Speciellt örttér kan innehålla vete som utfyllnad.

  • Tobaksprodukter

Kan innehålla vetestärkelse.

  • Dammsugare

Dammsugare som har använts för att städa ett utrymme med gluten kan blåsa ut detta gluten och sprida det över fler områden. Sanera i så fall utrymmen där du tillreder din mat.

  • Kirurgitråd och tejp

Speciellt sådana som löser upp sig av sig själva kan innehålla gluten.

  • Gips

E-nummer

Processerad mat är obehaglig eftersom den ofta innehåller e-nummer som inte är bra för oss, vare sig ur en glutensynpunkt eller på övriga sätt. Flera tillsatser är tillverkade ur glukos vilken i sin tur kan vara tillverkad från vete, se punkten Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros) m.fl. här ovan. Alla e-nummer behöver inte vara farliga för oss men det finns sådana som man verkligen behöver se upp med. Som vanligt gäller det att kontakta tillverkaren om man är osäker på källorna till de olika ämnena och huruvida de kan innehålla spårmängder av gluten eller annat som man inte kan eller känner sig bekväm med att få i sig.

  • E150 a-d sockerkulör (karamellfärg)

I Europa oftast är baserad på vete men inte alltid. Fråga tillverkaren om du är osäker. E150c har en tillsats av ammoniak eller ammoniumsalter. E150d har en tillsats av svaveldioxid eller sulfiter.

  • E270 Mjölksyra

Tillverkas av melass eller stärkelse från till exempel majs, potatis eller vete.

  • E296 Äppelsyra

Framställs kemiskt från glukos baserad på till exempel vete.
Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

  • E300 Askorbinsyra (C-vitamin)

Produceras oftast syntetisk från till exempel vete.

  • E307 Alfatokoferol, Tocopherol (E-vitamin)

Utvinns ur frön och vegetabiliska oljor, däribland vetegroddsolja som har den högsta koncentrationen av vitamin E.

  • E330 Citronsyra

Finns tyvärr i det mesta så som kolsyrad dryck, Bacardi Razz och dessutom i vissa läkemedel och naturläkemedel m.m

Framställs genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampen Aspergillus Niger som är en av de allra giftigaste mögelsvamparna. Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)
http://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/article1472362/Hennes-son-andrade-sina-matvanor-och-slapp-allergin.html
http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/index.html
http://www.kickisblogg.se/aktuellt/2010/08/kemiskt-framstalld-citronsyra-e330-kan-framkalla-allergi/

http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm
http://chicandfair.wordpress.com/2014/04/30/bli-fri-pollenallergi-undvik-citronsyra/

  • E331-E333

Salt av citronsyra E330.

  • E380 Triammoniumcitrat

Salt av citronsyra E330.

  • E415 Xantangummi

Polysackarid som framställs från bakterien Xanthomonas campestris genom fermentering av till exempel glukos, sackaros eller laktos. Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros). Läs mer om xantangummi.

  • E420 Sorbitol, sorbitolsirap

Sockeralkohol som framställs ur stärkelse genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator.

  • E421 Mannitol

Sockeralkohol som framställs ur sockerarten mannos, fruktos eller glukos genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

  • E574 Glukonsyra

Kan framställas genom varsam oxidation av glukos med brom eller jod i en alkalisk lösning. Se Maltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

  • E575-E579

Salt av glukonsyra.

  • E965 Malitol, maltitolsirap

Sockeralkohol som framställs ur sockerarten maltos (från malt oftast gjort på korn) genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator.

  • E967 Xylitol, björksocker

Cellulosa från till exempel björk, majs och vete bryts ner till xylos som därefter hydrogeneras med vätgas under högt tryck till xylitol.

  • E968 Erytritol

En sockeralkohol som billigast framställs industriellt genom att svamp bryter ner glukos eller sackaros. SeMaltodextrin, glukos- och fruktossiraper och druvsocker (dextros)

  • E1404-E1451, olika former av oxiderad stärkelse

Framställs av stärkelse från t.ex. vete som modifierats med hjälp av kemiska processer.

  • E1505 Trietylcitrat

Tillverkas syntetiskt av citronsyra (E330) och etanol.

Annonser