Breda ärr

Man kan ju tro att en kirurg även kan lite om allergier och nutrition. Men nä, inte efter 7 -10 år på universitetet inte… Nu säger inte jag ATT det är så här, men jag säger ändå att risken för att det ÄR just så här som jag nu kommer skriva är otroligt hög.

En del människor får fina, smala, ärr, en del får riktigt breda och fula, och läkningsprocessen har varit annorlunda mot de med små, smala ärr, så som att ärren spricker upp och de självupplösande stygnen inte alls löser upp sig utan att kroppen helt enkelt pressar ut dem och därmed blir det än öppning i ärret och därefter läker huden och ärret blir ojämt rakt om inte t.o.m vågigt i sitt utseende och kanske t.o.m 1-2cm brett istället för 0.3-0.5cm bred.

Jag har naturligtvis luskat lite i det och funnit att i själva tråden som de syr med så finns det i någon form gluten. Gluten är ett protein. Finns även i plåster, så om du blir röd och kliar av plåster så är det förmodligen glutenallergi från själva klistret, då klister allmänt innehåller gluten. Och om det är ren gluten, eller kontaminerat med gluten vill jag lämna osagt, men det ger i alla fall denna reaktion och ger hemska ärr, tyvärr så är inte kirurgerna helt förstående till detta då många tror att gluten är MJÖL, men det är ju inte mjöl i sin form utan något kemiskt kanske som utsöndrats med eller via veteprotein eller från andra källor, så som havre, korn och råg.

Ett exempel är just falsk citronsyra som används i t.ex Sprite-drycken eller coca cola.. E-ämnen som finns i precis allt… som inte heter gluten eller vete.. utan endast E330.. maltodextrin, glucossirap m.m..

Att få en annan tråd, verkar vara helt omöjligt för jag får svaret ”Vi jobbar med denna”…  därav finns det inte en chans att få ett snyggare ärr.

Det hjälper naturligtvis med att vara så glutenfri som man kan vara själv, med mat och dryck, tvål och plåster och alt annat man har på eller i kroppen, eller så blir det bara värre .. då man blir mer känslig mot gluten ju ”renare” från gluten man är.

Om kirurgerna skulle vara lite mer intresserade av läkning och inte bara hur man slaktar människor så kanske det kunde finnas allergifri tråd i framtiden i alla fall.

Se även upp med dropp som du får på sjukhus om du är glutenintollerant/allergisk/sensitiv – det är inte att rekommendera som nyopererad.

Om kunskapen om att det är gluten i tråden, skulle kunna trösta patienterna som fått grova breda fula ärr, så de vet att det är pga en kroppslig reaktion och inte handhavandefel av patienten.

Och vid inskrivning alltid skriva ”Har du allergier”: Ja, gluten. Men då skall gärna personalen också veta att det finns gluten i sådant som de klistrar på och kopplar in i patienterna.