Järnbrist med normal hb

Jag hade så pass järnbrist att jag fick en infusion trots bra Hb. 

Förklarar värden:

Ferritin 7 (7-120) Järn i järndepåerna, låg = järnbrist

Man skall optimalt ligga på 70-100. Under 70 börjar symtomen.

P-järn 8 (9-34) Fritt järn kroppen kan ”jobba” med, låg = järnbrist

Transferrin 3.1 (1.9-3.3) hög = kroppen återanvänder mycket av järnet = järnbrist

Transferrinreceptor 2.02 (0.8-1.76) hög = kroppen återanvänder mycket av järnet = järnbrist

Hb 131 (117-153) Säger oftast ingenting eftersom kroppen jobbar in i det längsta med att pusha upp Hb.

MCH 27.4 (27-33) Låg = låg snittmängd hemoglobin i en röd blodkropp = järnbrist

81 (82-98) Låg = låg snittstorlek på en röd blodkropp = järnbrist.

Annonser