Vad är raffinerat spannmål

Många svenskar frossar dagligen i raffinerat produkter/ spannmål utan att ens fundera på
hur dessa påverkar kroppen. Det kan vara allt ifrån vitt bröd, kakor, pasta och
vitt ris till godis och läsk.
Med raffinering menas att produkten genomgått en kemisk-teknisk reningsprocess/förändring. Man kan t.ex. raffinera mjöl, socker, ris och matolja.

Vid raffineringen förändras produkten så den ska passa industrin, men man tar ingen
hänsyn till om den blir sämre för oss konsumenter.

Problemet är att det mjöl som brödet bakats av idag ofta är raffinerat, vilket
betyder att man tagit bort det skal som finns runt vete- eller rågkornet och där de
flesta av fibrerna och de andra nyttiga ämnena finns.
Förr i tiden maldes hela kornet med skal och allt, vilket resulterade i att allt
fanns med i brödet. Allt eftersom det ”vita” söta brödet blev populärare, har de
flesta bagerier gått över till mjöl som bara är tillverkat på den inre kärnan. På
senare tid har dock vissa börjat använda eller blanda i fullkorn igen.
Socialstyrelsens gamla råd att äta sex brödskivor om dagen är därför ohållbart
idag, dels för att de inte skiljer mellan olika slags bröd och dels för att de inte
skiljer mellan olika brödkonsumenter.
För kraftigt överviktiga är det viktigt att dra ned brödkonsumtionen radikalt och
helt sluta med annat än fullkornsbröd. Samma omställning är viktig för alla som
ligger i riskzonen för diabetes och för alla lätt överviktiga som är fysiskt
inaktiva.

Jämfört med fullkornslivsmedel så är dessa raffinerade spannmålsprodukter
näringsinnehållsmässigt väldigt olika. Fullkornslivsmedel är rika på nyttiga
näringsämnen, medan raffinerade spannmålsprodukter är väldigt fattiga på de
samma, även om de, så att säga, ”berikas” genom tillsättning av syntetiska
ämnen, för att kompensera den mängd av vitaminer och mineraler man förlorat
när fullkornen raffinerades.
När man omvandlar helt vetemjöl till vitt mjöl, så förlorar man:
– 98% av manganämnet
– 95% av E-vitaminet
– 80% av B1-vitamninet
– 80% av järnet
– 75% av B3-vitaminet
– 75% av magnesiumet
– 70% av fosforet
– 65% av B2-vitminet
– 65% av koppar
– 50% av pantotensyra
– 50% av B6-vitaminet
– 50% av kalcium
– 50% av kalium
– 80% av fibrerna

Liknande förluster av vitaminer och mineraler händer när fullkornsris
omvandlas till vitt polerat ris och rågmjöl omvandlas till siktat rågmjöl etc.

Köp bara produkter där de naturliga ämnena finns kvar. När man behöver sätta
till konstgjorda ämnen är varorna förstörd.

Eftersom man förr i tiden inte kunde manipulera säd så var inte inflamationsrisken i kroppen lika hög och att man inte fick ballongmage eller viktpåslag, ödem och fetma av bröd. Men med dagens konstgjorda fusk mat så leder det mesta till just fetma och diabetes.

 

 

 

Annonser