Kolla skuld på begagnad bil

Så kollar du om din bil har skulder
Alla ni som köpt en begagnad bil efter en lagändring 2014 riskerar ett att bilen har skulder från tidigare ägare. Det här måste du kolla upp.
Kräv säljaren på information. Säljaren kan med hjälp av en e-legitimation logga in på Transportstyrelsens hemsida och visa om det finns skulder på bilen.
Ställ krav även på bilfirma. Det är inte alltid säkert att bilförsäljare och auktionssajter vet om en bil har en skuld eller informerar dig om det.
Ring Transportstyrelsen. Transportstyrelsen har ett telefonnummer som går att ringa dygnet runt för att få veta om din nuvarande eller framtida bil har skulder: 0771-14 15 16 (välj 1 ägaruppgifter, 2 sedan skuld)
Ring Kronofogden. Om skulden har gått vidare till Kronofogden kan skulden ligga där. Kronofogden går enbart att ringa under kontorstider: 0771-73 73 00
Det finns ett kryphål för säljaren. Om säljaren kör och lämnar bilen hos köparen och passerar en trängselavgift, drar på sig en parkeringsbot eller annan infrastrukturell avgift en kort tid innan köpet så kan köparen inte se detta förrän senare. Då finns en risk att bilen sedan får påminnelseavgifter och kronofogdenavgifter.

via Så kollar du om din bil har skulder | SVT Nyheter

Det framkommer ju inte VAD det är för skuld en bil kan ha i inslaget på SVT, men att det är parkeringsböter/trängselavgift som följer med bilen och inget annat vad jag har förstått. Att det inte står i värdelösa carfax är ju trist. Men det står ju inget där utöver den information som man hittar gratis på transportstyrelse så det är för mkt begärt. Tyvärr finns det ju en miljard olika aktörer som sätter parkeringsböter så det blir svårt att de skall samarbeta och anmäla in obetalda parkeringsböter då inte ens milen stämmer på skruvade bilar.

Varför står det inte tydligt när man kolla upp en bil via transportsstyrelsens hemsida, det är väl ändå information som är relevant och skall vara tydlig… och inte som skall döljas med sekretess – den är högst relevant.

Transportstyrelsen kan ändra sin hemsida istället för att göra om lagen – det går säkert snabbare.